Artikeln har betyget:

Val av kompanjon och samarbetspartner
De flesta med visionen att starta eget företag Àr beroende av en samarbetspartner att dela bÄde ansvar och arbetsbörda med. Ett delat ansvar gör inte bara arbetsbördan mindre utan ger dig Àven tillgÄng till erfarenhet och expertis frÄn ett annat hÄll, och ofta frÄn en annan synvinkel. Statistiken visar att företag med fler Àn en delÀgare ofta ger högre avkastning och mer lukrativa resultat i slutÀndan.

Varför Àr valet av samarbetspartners viktigt?

Att delÀgarna i företag har olika Äsikter har bÄde sina positiva och negativa sidor. Det negativa Àr att tvister och oenigheter lÀtt kan uppstÄ kompanjonerna emellan, och just dÀrför Àr ditt val av samarbetspartner essentiell för ditt företags framgÄng. Av denna konkreta anledning bör man vara extremt noggrann i valet av sin nÀsta samarbetspartner.

VĂ€nner som samarbetspartners?

Det hĂ€nder ofta att gamla vĂ€nner eller tidigare arbetskamrater tillsammans bildar företag. Anledning till detta Ă€r att man ofta kĂ€nner sig mer trygg i samarbetet med en vĂ€n, Ă€n vad man gör med nĂ„gon man inte kĂ€nner lika vĂ€l. Detta val Ă€r inte nödvĂ€ndigtvis fel, men det Ă€r viktigt att göra skillnad pĂ„ en vĂ€n och en arbetskamrat. Den första frĂ„gan du bör stĂ€lla dig sjĂ€lv Ă€r: ”kĂ€nner jag denna person mer Ă€n som vĂ€n,” och ”vet jag hur han/hon fungerar professionellt?” Alla borde vi lĂ€gga pĂ„ minnet att business Ă€r business, och vĂ€nskap; nĂ„got helt annat. Men givetvis behöver inte det ena utesluta det andra.

Alla som nĂ„gon gĂ„ng bildat bolag med en vĂ€n kĂ€nner sĂ€kert vĂ€l till det faktum att vĂ€nnen inte nödvĂ€ndigtvis Ă€r den samma som han/hon Ă€r som samarbetspartner. Är man Ă€ndĂ„ övertygad om att ens vĂ€n Ă€ven skulle vara en bra samarbetspartner bör man inplanera möten innan företaget tar form. Under dessa möten bör ni försöka gĂ„ ur rollerna som vĂ€nner, och istĂ€llet axla manteln som företagare och samarbetspartners. HĂ€r Ă€r det dessutom viktigt att ni arbetar fram en arbetsfördelningsplan, en affĂ€rsidĂ© och framförallt ett samarbetsavtal. Samtliga bolagsmĂ€n mĂ„ste förstĂ„ innebörden av ett företagande.

Problematiken som kan uppstÄ och hur problemen kan tacklas

Kompanjonskap kan pÄ mÄnga sÀtt likna ett förhÄllande. Man delar framgÄng, man delar motgÄng, och i alla lÀgen mÄste man hÄlla ihop för en gynnsam framtid. Just dÀrför Àr det viktigt att man tar diskussioner nÀr problem uppstÄr och inser vikten av att lyssna pÄ varandras Äsikter.

Slitningar i kompanjonskapet intrĂ€ffar oftast inte i början av verksamheten utan senare dĂ„ företaget gĂ„r bra och kassaskrinet inte lĂ€ngre ekar tomt. ”Hur mycket av vinsten skall tas ut och hur skall denna vinst fördelas?” nĂ„gra av de vanligare problemen. I detta skede kan ni luta er mot samarbetsavtalet som ni tidigare skrivit under. HĂ€r bör ni ha specificerat sĂ„dana frĂ„gor och tagit upp vilka Ă„tgĂ€rder som skall vidtas dĂ„ oenigheter uppstĂ„r.

BĂ„de ert företag och ert kompanjonskap kommer utstĂ„ prövningar för eller senare. Även hĂ€r bör saken diskuteras snarast möjligt innan problemen ackumuleras och misslyckandet Ă€r ett faktum. Lyckas ni trots allt inte enas om problemen kan det vara en bra idĂ© att anlita en företagscoach som hjĂ€lper er att hitta de rĂ€tta vĂ€garna tillbaka till ett gott och gynnsamt samarbete.

Val av partner – vĂ€lj en som kompletterar dig!

En annan viktig aspekt i valet av kompanjon Àr att vÀlja en partner som kompletterar dig och dina övriga samarbetspartners. Denna person kan ha insyn i en del av branschen som varken du eller dina nuvarande kollegor har. Han/hon kan ocksÄ ha kunskap och erfarenheter utanför företagets nuvarande ramar som i stor utstrÀckning kan vara av vital betydelse för företaget.
Om ni Àr tre personer med likande erfarenheter, kunskap och karaktÀrsdrag Àr risken stor att ni blir trÄngsynta och nÄr ut till en liten del av marknaden. Varje person med liknande egenskaper kan dÀrför i företagets ögon klassas som överflödig. VÀljer du kompanjoner som Àr lika dig mister ni alltsÄ bredden av kunskap som finns att finna nÄgonstans dÀr ute. Kontentan Àr: vÀlj en kompanjon som kompletterar dig!

Hur hittar jag en samarbetspartner?

Om du beslutar dig för att inte ingÄ ett samarbete med nÄgon frÄn ditt nuvarande kontaktnÀt kan det vara svÄrt att finna en lÀmplig samarbetspartner. I dessa fall Àr internet en stor hjÀlp. Internetforum och webbcommunities som t.ex. Utvecklingspunkten erbjuder ofta verktyg som kan hjÀlpa dig att komma i kontakt med passande samarbetspartners. HÀr pÄ Utvecklingspunkten kan du t.ex. skriva foruminlÀgg dÀr du beskriver vad för typ av verksamhet du planerar att pÄbörja, och vad för slags samarbetspartner du söker. Förhoppningsvis finner du nÄgon av intresse som du sedan kan bestÀmma ett möte med.

VÄrt andra förslag Àr simpelt men okonventiellt pÄ mÄnga vis. Det sammanfattas med uppmaningen: hÄll ögonen öppna! Var inte rÀdd för att ta kontakt med personer du annars inte skulle söka dig till och försök kÀnna efter vad det Àr för personen, och om han/hon skulle kunna vara en lÀmplig partner. Var inte för kategorisk och ratande nÀr du stöter pÄ nya mÀnniskor utan utgÄ ifrÄn att alla du möter har nÄgot att bidra med. Har du riktigt tur Àr han/hon den ideala samarbetspartnern.
Trot eller ej, men sanningen Ă€r att du ofta stöter pĂ„ potentiella samarbetspartners dĂ„ du som minst anar det. Sociala tillstĂ€llningar och fester kan vara ett utmĂ€rkt forum för kompanjonsökande och om inte annat; för dig att utvidga ditt kontaktnĂ€t. Vid dessa tillstĂ€llningar Ă€r stĂ€mningen ofta avslappad och den annars strikta atmosfĂ€ren som ofta rĂ„der under jobbsammanhang Ă€r fördömd för det bĂ€ttre. Det Ă€r troligt att det Ă€r just hĂ€r som folk öppnar upp sig för nya idĂ©er och uppslag – kanske till och med nĂ„gon som gĂ„r i samma tankar som du.

NÄgra sista rÄd

VÄrt sista rÄd till dig Àr att tÀnka till mer Àn gÄng innan du bestÀmmer dig för en kompanjon, i synnerhet om personen i frÄga Àr din vÀn, och var öppen för förslag. Vi vill ocksÄ pÄminna om vikten av ett samarbetsavtal som nÀstan alltid Àr ytterst vÀlbehövlig dÄ problem och tvister uppstÄr. För det kommer de göra, rÀkna med det.


Lycka till och pÄ Äterseende!

Skribent: Benny Johansson och Jonathan Bollman

00:39:20 05-10-2009

Betygsätt artikel: 1 2 3 4 5
Det finns inga kommentarer än!