Artikeln har betyget:

Val av kompanjon och samarbetspartner
De flesta med visionen att starta eget företag är beroende av en samarbetspartner att dela både ansvar och arbetsbörda med. Ett delat ansvar gör inte bara arbetsbördan mindre utan ger dig även tillgång till erfarenhet och expertis från ett annat håll, och ofta från en annan synvinkel. Statistiken visar att företag med fler än en delägare ofta ger högre avkastning och mer lukrativa resultat i slutändan.

Varför är valet av samarbetspartners viktigt?

Att delägarna i företag har olika åsikter har både sina positiva och negativa sidor. Det negativa är att tvister och oenigheter lätt kan uppstå kompanjonerna emellan, och just därför är ditt val av samarbetspartner essentiell för ditt företags framgång. Av denna konkreta anledning bör man vara extremt noggrann i valet av sin nästa samarbetspartner.

Vänner som samarbetspartners?

Det händer ofta att gamla vänner eller tidigare arbetskamrater tillsammans bildar företag. Anledning till detta är att man ofta känner sig mer trygg i samarbetet med en vän, än vad man gör med någon man inte känner lika väl. Detta val är inte nödvändigtvis fel, men det är viktigt att göra skillnad på en vän och en arbetskamrat. Den första frågan du bör ställa dig själv är: ”känner jag denna person mer än som vän,” och ”vet jag hur han/hon fungerar professionellt?” Alla borde vi lägga på minnet att business är business, och vänskap; något helt annat. Men givetvis behöver inte det ena utesluta det andra.

Alla som någon gång bildat bolag med en vän känner säkert väl till det faktum att vännen inte nödvändigtvis är den samma som han/hon är som samarbetspartner. Är man ändå övertygad om att ens vän även skulle vara en bra samarbetspartner bör man inplanera möten innan företaget tar form. Under dessa möten bör ni försöka gå ur rollerna som vänner, och istället axla manteln som företagare och samarbetspartners. Här är det dessutom viktigt att ni arbetar fram en arbetsfördelningsplan, en affärsidé och framförallt ett samarbetsavtal. Samtliga bolagsmän måste förstå innebörden av ett företagande.

Problematiken som kan uppstå och hur problemen kan tacklas

Kompanjonskap kan på många sätt likna ett förhållande. Man delar framgång, man delar motgång, och i alla lägen måste man hålla ihop för en gynnsam framtid. Just därför är det viktigt att man tar diskussioner när problem uppstår och inser vikten av att lyssna på varandras åsikter.

Slitningar i kompanjonskapet inträffar oftast inte i början av verksamheten utan senare då företaget går bra och kassaskrinet inte längre ekar tomt. ”Hur mycket av vinsten skall tas ut och hur skall denna vinst fördelas?” några av de vanligare problemen. I detta skede kan ni luta er mot samarbetsavtalet som ni tidigare skrivit under. Här bör ni ha specificerat sådana frågor och tagit upp vilka åtgärder som skall vidtas då oenigheter uppstår.

Både ert företag och ert kompanjonskap kommer utstå prövningar för eller senare. Även här bör saken diskuteras snarast möjligt innan problemen ackumuleras och misslyckandet är ett faktum. Lyckas ni trots allt inte enas om problemen kan det vara en bra idé att anlita en företagscoach som hjälper er att hitta de rätta vägarna tillbaka till ett gott och gynnsamt samarbete.

Val av partner – välj en som kompletterar dig!

En annan viktig aspekt i valet av kompanjon är att välja en partner som kompletterar dig och dina övriga samarbetspartners. Denna person kan ha insyn i en del av branschen som varken du eller dina nuvarande kollegor har. Han/hon kan också ha kunskap och erfarenheter utanför företagets nuvarande ramar som i stor utsträckning kan vara av vital betydelse för företaget.
Om ni är tre personer med likande erfarenheter, kunskap och karaktärsdrag är risken stor att ni blir trångsynta och når ut till en liten del av marknaden. Varje person med liknande egenskaper kan därför i företagets ögon klassas som överflödig. Väljer du kompanjoner som är lika dig mister ni alltså bredden av kunskap som finns att finna någonstans där ute. Kontentan är: välj en kompanjon som kompletterar dig!

Hur hittar jag en samarbetspartner?

Om du beslutar dig för att inte ingå ett samarbete med någon från ditt nuvarande kontaktnät kan det vara svårt att finna en lämplig samarbetspartner. I dessa fall är internet en stor hjälp. Internetforum och webbcommunities som t.ex. Utvecklingspunkten erbjuder ofta verktyg som kan hjälpa dig att komma i kontakt med passande samarbetspartners. Här på Utvecklingspunkten kan du t.ex. skriva foruminlägg där du beskriver vad för typ av verksamhet du planerar att påbörja, och vad för slags samarbetspartner du söker. Förhoppningsvis finner du någon av intresse som du sedan kan bestämma ett möte med.

Vårt andra förslag är simpelt men okonventiellt på många vis. Det sammanfattas med uppmaningen: håll ögonen öppna! Var inte rädd för att ta kontakt med personer du annars inte skulle söka dig till och försök känna efter vad det är för personen, och om han/hon skulle kunna vara en lämplig partner. Var inte för kategorisk och ratande när du stöter på nya människor utan utgå ifrån att alla du möter har något att bidra med. Har du riktigt tur är han/hon den ideala samarbetspartnern.
Trot eller ej, men sanningen är att du ofta stöter på potentiella samarbetspartners då du som minst anar det. Sociala tillställningar och fester kan vara ett utmärkt forum för kompanjonsökande och om inte annat; för dig att utvidga ditt kontaktnät. Vid dessa tillställningar är stämningen ofta avslappad och den annars strikta atmosfären som ofta råder under jobbsammanhang är fördömd för det bättre. Det är troligt att det är just här som folk öppnar upp sig för nya idéer och uppslag – kanske till och med någon som går i samma tankar som du.

Några sista råd

Vårt sista råd till dig är att tänka till mer än gång innan du bestämmer dig för en kompanjon, i synnerhet om personen i fråga är din vän, och var öppen för förslag. Vi vill också påminna om vikten av ett samarbetsavtal som nästan alltid är ytterst välbehövlig då problem och tvister uppstår. För det kommer de göra, räkna med det.


Lycka till och på återseende!

Skribent: Benny Johansson och Jonathan Bollman

00:39:20 05-10-2009

Betygsätt artikel: 1 2 3 4 5
Det finns inga kommentarer än!